Ennennäkemätön käänne: Betsson maksublokkiin

Suomen rahapelimonopoli ja ulkomaisten peliyhtiöiden toiminta maassa on aina ollut kuuma puheenaihe. Viimeisin kehitys tässä jatkuvassa taistelussa on, että Betsson Groupin yritys BML Group Ltd on virallisesti lisätty Suomen mustalle listalle. Tämä päätös merkitsee merkittävää merkkipaalua maksublokeille, sillä BML on ensimmäinen Malta Gaming Authorityn (MGA) lisenssin haltija, joka on saanut tämän kielteisen tunnustuksen Suomessa.

Helmikuun 19. päivänä 2024 BML Group Ltd kärsi oikeustaistelun tappion Suomen Poliisihallitusta vastaan. Tämän seurauksena kaikki pankit, maksupalveluntarjoajat ja virtuaalivaluutan tarjoajat ovat nyt velvoitettuja estämään kaikki rahansiirrot Suomesta BML:lle.

Mustalle listalle joutuminen on vakava isku BML Groupille ja sen eri brändeille, kuten Betsson, Betsafe, NordicBet, ja monille muille, jotka ovat nyt virallisesti kiellettyjä toimimasta Suomen markkinoilla.

Listalle joutuneiden yritysten tiedot julkaistaan avoimesti, ja kaikki kotimaan maksuliikenteen tarjoajat ovat velvoitettuja estämään rahaliikenne näiden yritysten ja suomalaisten kuluttajien välillä. Tämä toimenpide on osa laajempaa pyrkimystä suojella Veikkauksen monopoliasemaa ja ehkäistä pelihaittoja.

Aiemmat tapahtumat

Toukokuussa 2023 Poliisihallitus määräsi Betssonille 2,4 miljoonan euron uhkasakon. Syytteet koskivat laitonta ja monikanavaista markkinointia Manner-Suomeen, mikä rikkoi maan rahapelilainsäädäntöä.

Markkinointikeinoiksi eroteltiin muun muassa suomalaisten julkisuuden henkilöiden esiintymistä mainoskasvoina ja erilaisia digitaalisia sisältöjä, kuten podcasteja ja artikkeleita, joilla pyrittiin edistämään yrityksen rahapelien myyntiä.

Poliisihallituksen päätöksen mukaan BML Group Ltd:n tuli lopettaa kaikki Manner-Suomeen kohdistuva markkinointi, poistaa aiemmin julkaistu markkinointimateriaali ja pidättäytyä tällaisesta toiminnasta tulevaisuudessa.

Tämä tapaus asetti perustan BML Group Ltd:n myöhemmälle lisäämiselle mustalle listalle, mikä on viimeisin ja vakavin toimenpide yrityksen toiminnan rajoittamiseksi Suomessa.

BML Groupin vastaus?

Vaikka BML Group Ltd on nyt mustalla listalla, on mielenkiintoista nähdä, miten yhtiö vastaa tähän kehitykseen. On mahdollista, että he tulevat etsimään uusia keinoja palvella suomalaisia asiakkaita tai haastamaan päätöksen oikeusteitse. Tämänhetkinen tilanne luo epävarmuutta sekä operaattoreiden että kuluttajien keskuudessa, jotka etsivät selkeyttä siihen, miten he voivat jatkossa osallistua rahapeleihin.

Tämä kehitys on selkeä viesti siitä, että Suomen viranomaiset ovat valmiita ottamaan tiukempia toimenpiteitä ulkomaisten peliyhtiöiden toiminnan rajoittamiseksi. Se voi myös herättää keskustelua Suomen uhkapelilainsäädännön tulevaisuudesta ja siitä, onko Veikkauksen monopoli enää tarkoituksenmukainen nyky-yhteiskunnassa.

KUVA: BETSSONIN TOIMISTO TALLINNASSA

Maksublokkien toimivuus

Kun Poliisihallitus lisää yrityksen mustalle listalle, se ei itse estä maksuja vaan julkaisee listan, jonka perusteella pankit ja maksunvälittäjät ovat velvollisia toteuttamaan estotoimenpiteet.

Vaikka maksuliikenteen esto on tehokas keino rajoittaa laittomasti toimivien peliyhtiöiden toimintaa, järjestelmä ei ole täysin aukoton. Yksi merkittävä haaste on se, että listalle joutuneet yritykset voivat pyrkiä kiertämään estot perustamalla uusia yrityksiä ja hankkimalla uusia kansainvälisiä lisenssejä vähemmän läpinäkyvistä lainkäyttöalueilta. Tällaiset toimet voivat vaikeuttaa viranomaisten pyrkimyksiä seurata ja valvoa rahapelimarkkinaa, sillä uudet yritykset ja lisenssit eivät välttämättä välittömästi tule viranomaisten tietoon.

Tehokkaan valvonnan ja maksuliikenteen estojen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa yhteistyötä viranomaisten, pankkien ja maksunvälittäjien välillä. Lisäksi, tarvitaan kehittyneitä teknologisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat nopean reagoinnin muuttuviin tilanteisiin ja uusien yritysten tunnistamiseen.

Tulevaisuudessa voidaan myös nähdä lisääntyvää kansainvälistä yhteistyötä rahapelialan valvonnan tehostamiseksi.

Milloin maksublokki päättyy?

Poliisihallitus määrää toimijat maksublokkiin määräajaksi. Betssonin esto päättyy 21.02.2025, joten tämänkertainen esto oli vain noin vuoden mittainen. Jää nähtäväksi jatketaanko sitä.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments