EUROOPPALAINEN rahapelialan etujärjestö EGBA (European Gaming and Betting Association) julkaisi heinäkuussa viidennen vastuullisuusraporttinsa, joka korostaa lisensoitujen yhtiöiden panostuksia vastuulliseen pelaamiseen, verotuloihin ja ympäristövastuuseen.
Raportin huolestuttavin viesti liittyy kuitenkin sääntelyn vaikutuksiin, jonka mukaan tiukat kansalliset rajoitukset voivat siirtää pelaajat laittomille markkinoille.
EGBA:n jäsenet, joihin kuuluvat muun muassa Betsson, LeoVegas, Flutter, Entain ja Superbet, maksoivat vuoden 2024 aikana yhteensä 3,8 miljardia euroa veroja Euroopan valtioille. Tämä sisälsi sekä yhtiövero- että rahapeliverotuloja.
Lisäksi raportin mukaan yhtiöt sijoittivat 735 miljoonaa euroa eurooppalaiseen urheiluun ja lahjoittivat 157 miljoonaa hyväntekeväisyyteen.
PELAAJATURVALLISUUTEEN panostettiin yli 100 miljoonalla eurolla, muun muassa koulutuksella, tutkimuksella ja hoitopalveluilla.
Yksittäisille pelaajille lähetettiin vuoden aikana 100 miljoonaa vastuullisuusviestiä, mikä on lähes puolet enemmän kuin edellisvuonna. Järjestön mukaan viesteistä lähes 28 % oli yksilöllisesti räätälöityjä, ja ne vaikuttivat positiivisesti riskiryhmään kuuluvien pelaajien käyttäytymiseen.
EGBA-jäsenet onnistuivat leikkaamaan energiankulutustaan 11 prosentilla ja kasvattamaan uusiutuvan energian osuutta 78 prosenttiin. CO₂-päästöt kuitenkin nousivat 1,15 miljoonaan tonniin pääosin siksi, että raportointia toimitusketjujen osalta laajennettiin.
Yhtiöiden henkilöstömäärä nousi 7 prosentilla ja työntekijöistä 43 % oli naisia. Eniten työntekijöitä oli 26–35-vuotiaiden ikäryhmässä.
RAPORTIN yhteydessä EGBA julkaisi avoimen kirjeen, jossa kahdeksan suurimman jäsenyhtiön toimitusjohtajat (mukaan lukien Betssonin Jesper Svensson ja LeoVegasin Mattias Wedar) varoittavat mustan markkinan kasvusta.
Kirjeessä nostetaan esiin erityisesti Alankomaat ja Iso-Britannia esimerkkeinä maista, joissa tiukka sääntely on johtanut kanavointiongelmiin. Myös Paf on aiemmin viitannut huolestaan että Suomessa ei toisteta Alankomaiden ongelmia.
Alankomaissa käyttöön otetut uudet talletusrajat ja markkinointikiellot ovat EGBA:n mukaan vähentäneet lisensoitujen operaattoreiden houkuttelevuutta, jolloin yhä useampi pelaaja hakeutuu lisensoimattomille sivustoille. Britanniassa puolestaan arvioidaan, että laittomat toimijat pyörittävät jopa 2,7 miljardin punnan pelivolyymia vuosittain, ja verotuloja menetetään noin 335 miljoonaa puntaa.
EGBA:n pääsihteeri Maarten Haijer toteaa:
”Menestys ei tarkoita vain liikevoittoa – se tarkoittaa pelaajien suojelemista, yhteiskuntien tukemista ja investointeja Euroopan tulevaisuuteen. Tarvitsemme vakaat, kannustavat sääntelykehykset ja tehokasta valvontaa sellaisia toimijoita vastaan, jotka toimivat Euroopan ulkopuolelta ja jättävät yhteiskunnalliset velvoitteensa täyttämättä.”
SUOMESSA valmistellaan parhaillaan uutta lisenssijärjestelmää, jonka on määrä avata rahapelimarkkinat vuonna 2027.
EGBA:n viesti kuulostaa ajankohtaiselta: liian kireä sääntely saattaa viedä pelaajat takaisin harmaalle alueelle, jonka ulkopuolella vastuullisuus, verot ja valvonta eivät enää toimi.
EGBA ei ole suomalaiselle yleisölle entuudestaan tuttu, mutta se on EU-tasolla merkittävä lobbaus- ja tutkimusorganisaatio, jonka jäsenet hallinnoivat miljoonia pelitilejä ja myös rahoittavat eurooppalaisia yhteiskuntia monin tavoin.
Jos Suomen tavoitteena on kanavoida pelaaminen turvalliseen ympäristöön ja samalla kerätä verotuloja, raportin rivien välistä voi lukea varoituksen.